Cross-joint wedges and bridge pieces
Applicability: Apply to the hatch covers, lifting appliances and loose gear fitted or carried on the vessel; retain the question’s equipment-specific conditions.
What is being checked
Fitted wedges and bridge pieces are present and effective.
Ready on board
0 / 1 checkedCheck the vessel’s actual procedures, equipment and records against these points from RISQ 3.2.
Practice questions
Preparation prompts derived from this entry, not an official inspector interview script.
1Are these components required on every hatch-cover design?
The question is conditional on them being fitted.
Where a finding may arise
Missing evidence, defects or gaps in familiarity against these checks may prevent a satisfactory answer. These are derived preparation concerns, not additional explicit finding criteria or reported past observations.
Past observations for practice
Anonymised reports, manually reviewed before publication. These are reported experiences, not additional inspection requirements.
No reviewed observations have been added for this entry.
Share an observation for private review
Remove vessel, company and inspector names, report numbers, exact dates and confidential information. Do not paste a complete inspection report.
Source clarification
This question has no supporting guidance paragraph.
References and source status
RightShip Inspection Ship Questionnaire, November 2025, version 3.2. Section 9A, page 172, reference 9.14.
The explanation, checklist and practice answer derive from the supplied questionnaire. Reported observations are separately contributed and manually reviewed; they are not official RISQ guidance.
Independent DeepDraft preparation guide, based on the supplied RISQ 3.2 questionnaire. Not an official RightShip product or inspection report.
