Reefer power and power-pack arrangements
Applicability: Section 8D applies only to cellular container ships. It must not be used for non-cellular ships carrying containers. Refrigerated containers and any applicable Power Pack Unit.
What is being checked
Reefer supply capacity and equipment are suitable.
Ready on board
0 / 5 checkedCheck the vessel’s actual procedures, equipment and records against these points from RISQ 3.2.
Practice questions
Preparation prompts derived from this entry, not an official inspector interview script.
1Must a PPU use the ship’s permanent engine-room supply?
No. The source describes an independent power supply and expressly excepts it from that requirement.
Where a finding may arise
Missing evidence, unsafe arrangements or gaps in familiarity against these checks may prevent a satisfactory answer. These are derived preparation concerns, not additional explicit finding criteria or reported past observations.
Past observations for practice
Anonymised reports, manually reviewed before publication. These are reported experiences, not additional inspection requirements.
No reviewed observations have been added for this entry.
Share an observation for private review
Remove vessel, company and inspector names, report numbers, exact dates and confidential information. Do not paste a complete inspection report.
Source clarification
This entry is a capacity/arrangement check, not an electrical connection or generator installation procedure.
References and source status
RightShip Inspection Ship Questionnaire, November 2025, version 3.2. Section 8D, page 158, reference 8.32.
The explanation, checklist and practice answer derive from the supplied questionnaire. Reported observations are separately contributed and manually reviewed; they are not official RISQ guidance.
Independent DeepDraft preparation guide, based on the supplied RISQ 3.2 questionnaire. Not an official RightShip product or inspection report.
