Bunker-area lighting
Applicability: Section 7B applies where equipment, machinery or a system on board uses LNG fuel. Apply the vessel-specific conditions in this entry.
What is being checked
Lighting is adequate and Ex-rated around the bunker area.
Ready on board
0 / 3 checkedCheck the vessel’s actual procedures, equipment and records against these points from RISQ 3.2.
Practice questions
Preparation prompts derived from this entry, not an official inspector interview script.
1Is an ordinary portable spotlight acceptable simply because more light is needed?
The source requires Ex-rated lighting around the bunker area, including supplementary lighting.
Where a finding may arise
Missing evidence or defects inconsistent with the checks above may prevent a satisfactory answer. These are preparation concerns derived from the question, not explicit additional finding criteria or reported past observations.
Past observations for practice
Anonymised reports, manually reviewed before publication. These are reported experiences, not additional inspection requirements.
No reviewed observations have been added for this entry.
Share an observation for private review
Remove vessel, company and inspector names, report numbers, exact dates and confidential information. Do not paste a complete inspection report.
Source clarification
Daylight operation is a preference, not a ban on night bunkering.
References and source status
RightShip Inspection Ship Questionnaire, November 2025, version 3.2. Section 7B, page 92, reference 7.12.
The explanation, checklist and practice answer derive from the supplied questionnaire. Reported observations are separately contributed and manually reviewed; they are not official RISQ guidance.
Independent DeepDraft preparation guide, based on the supplied RISQ 3.2 questionnaire. Not an official RightShip product or inspection report.
