Cargo-light electrical and fire safety
Applicability: Apply to the vessel’s fitted equipment and arrangements, retaining the conditions in each question.
What is being checked
Cargo lights are inspected and isolated where needed to protect cargo.
Ready on board
0 / 5 checkedCheck the vessel’s actual procedures, equipment and records against these points from RISQ 3.2.
Practice questions
Preparation prompts derived from this entry, not an official inspector interview script.
1Is switching off a hold light necessarily the same as preventing accidental energisation?
No. The source describes physical circuit isolation; use the ship’s authorised isolation procedure.
Where a finding may arise
Explicit RISQ triggers concern portable cargo lights with conductive holders/drip shields/shades, lack of the stated isolation-transformer protection, or voltage above 50 V AC (1–1000 Hz) or 120 V DC. These are source criteria, not a complete electrical design standard.
Past observations for practice
Anonymised reports, manually reviewed before publication. These are reported experiences, not additional inspection requirements.
No reviewed observations have been added for this entry.
Share an observation for private review
Remove vessel, company and inspector names, report numbers, exact dates and confidential information. Do not paste a complete inspection report.
Source clarification
The source’s touch-voltage explanation is not a universal safe-to-touch guarantee. No fuse-removal or live electrical work procedure is supplied.
References and source status
RightShip Inspection Ship Questionnaire, November 2025, version 3.2. Section 14, page 214, reference 14.10.
The explanation, checklist and practice answer derive from the supplied questionnaire. Reported observations are separately contributed and manually reviewed; they are not official RISQ guidance.
Independent DeepDraft preparation guide, based on the supplied RISQ 3.2 questionnaire. Not an official RightShip product or inspection report.
